Jongeren maken kennis met de windmolen, het draaien en malen en bakken tenslotte hun eigen broodje

Wat?

Jongeren ontdekken onder leiding van een molenaar hoe een molen precies werkt. Alle activiteiten vonden plaats in en rond de Keijersmolen van Molenbeerstel. Deelnemers aan het zomerkamp mochten heel wat dingen eigenhandig uittesten en kwamen te weten wat er allemaal bij het onderhoud van een molen komt kijken. Tijdens de Molenfeesten eind juli mochten de jongeren hun kennis en kunde delen aan de bezoekers.

Waarom?

Het zomerkamp wil jongeren enthousiast maken voor de geschiedenis van de verschillende molens in de regio en hen zo ambassadeurs maken voor de molen en haar geschiedenis.

Wie?

Jongeren (8-12 jaar) uit de eigen en omringende gemeenten.

Wanneer?

Het zomerkamp vond plaats in juli 2019 en duurde één week (di-zat).

Hoe?

Gedurende één week maakte een groep jongeren kennis met de windmolen, voerden ze allerlei klusjes uit in de molen, mochten ze de molen in werking stellen en werd er door de jongeren graan gemalen. Er werden zelfs eigen broodjes, vlaaien en pizza’s gebakken in een traditionele houtoven. Dit alles werd uitvoerig gedocumenteerd en gedeeld via social media. Tussendoor was er ook tijd voor sport en spel. De kinderen hebben eind juli tijdens de molenfeesten ook de rol van gids op zich genomen. Het molenkamp werd enthousiast ontvangen door de deelnemers.

Met wie?

- Gemeente Kinrooi - Jeugddienst - vzw Molenzorg en Molenmuseum Kinrooi - Geschied- en Heemkundige kring Kinrooi vzw - Regionaal Landschap Kempen en Maasland

Locatie

Smeetsstraat 43, 3640 Kinrooi