Meeuwen-Gruitrode:
olieslagmolen Ellikom

Wat?

De plek waar de olieslagmolen ooit stond in Ellikom opwaarderen en de verhalen van de plek en de molen kenbaar maken aan buurtbewoners en bezoekers in samenwerking met de vrije basisschool in Ellikom. De molen verhuisde namelijk in 1963 naar Bokrijk.

Waarom?

De leerlingen maken kennis met het erfgoed en de geschiedenis van hun dorp en ontsluiten deze tegelijkertijd voor buurtbewoners en bezoekers. Bovendien worden jongere en oudere bewoners van Ellikom onder andere door de interviews dichter bij elkaar gebracht.

Wie?

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de vrije basisschool in Ellikom gaan aan de slag met de molen in Ellikom én in Bokrijk.

Wanneer?

Schooljaar 2018-2019

Hoe?

Onder begeleiding van de leerkrachten en de lokale heemkundige kring "De Reengenoten" verzamelen de leerlingen informatie over de molen en Abeekvallei, waar de molen vroeger stond. Om de omgeving beter te leren kennen voeren ze er samen met Natuurpunt ook beheerswerken uit. Daarna interviewen ze buurtbewoners die ooit nog in de buurt van de molen woonden, werkten of speelden. De informatie en verhalen over de molen worden vervolgens ontsloten via een infobord op de plek waar de molen vroeger stond. Ook een bezoek aan Openluchtmuseum Bokrijk staat op het programma. Daar helpen de leerlingen mee aan de restauratie van de molen uit Ellikom.

Met wie?

Locatie

Abeekvallei, Ellikom